Dan varne rabe interneta – 8. februar 2022

Več kot 150 držav iz celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje dan varne rabe interneta. Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet www.betterinternetforkids.eu. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si.

Dan varne rabe interneta 2022 letos praznujemo 8. februarja. Letos ga posvečamo temi spletnih prevar, zavajanj in neresničnih vsebin na spletu, ki imajo negativne vplive na mlade uporabnike interneta. Internet je okolje, kjer lahko kdorkoli objavi skoraj karkoli. Vsebine pa niso vedno preverjene in verodostojne, včasih je za njimi skrit komercialni interes ali celo nedobronamerni motiv. Tako so mladi izpostavljeni zavajajočim vsebinam, neresničnim informacijam, prevaram in škodljivim izzivom. Vse to pa ima lahko vpliv tako na duševno kot fizično zdravje, predstave o življenju in samopodobo mladostnikov.

Ozaveščanje mladih in učenje kritičnega presojanja spletnih vsebin sta izredno pomembna. Mlade želimo opolnomočiti z znanjem in drugimi orodji, s pomočjo katerih bodo lahko presojali, ali neki videni vsebini lahko zaupajo ali ne, pa naj gre za video na Youtube, članek na spletni strani ali objavo vplivneža na družabnem omrežju.

Na portalu Safe.si so pripravili kar nekaj aktivnosti ter video posnetkov, ki ne samo učencem ampak tudi nam odraslim pomagajo z nasveti o zgoraj zapisani problematiki. Gradiva so namenjena učencem, najstnikom, staršem, učiteljem. Ker se v času pandemije Covid-19 vsi srečujemo z večjo uporabo spleta, mobilnih naprav, računalnikov, … je mogoče sedaj čas, da se za vsaj nekaj ur odklopimo od interneta – Dej na off!

Vir: Safe.si

(Skupno 36 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 
 
 
 
 
 
Dostopnost