Dan varne rabe interneta – 7. februar 2023

Dan varne rabe interneta praznujemo 7. februarja 2023. Na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si ga bodo tokrat posvetili problematiki neprimernih vsebin, ki so jim izpostavljeni otroci in najstniki in imajo nanje negativen vpliv. Dan varne rabe interneta  praznujemo že dvajsetič.

Internet kot globalno omrežje ni bil ustvarjen z mislijo na otroške uporabnike. Dejstvo pa je, da je trenutno med vsemi svetovnimi uporabniki kar tretjina otrok pod 18 let – skoraj milijarda! V prihodnosti pa naj bi jih bilo še več. Otroštvo današnjih otrok se odvija tudi na internetu. Vendar pa imajo otroci specifične potrebe, so v razvojno občutljivem obdobju, čustveno in umsko njihovi možgani še niso zreli in nimajo življenjskih izkušenj, da bi lahko presojali ter odločali kot odrasli. Na žalost pa se na internetu še vedno pogosto od njih prav to pričakuje. Veliko težav izvira ravno iz tega, da so otroci obravnavani kot odrasli, ponudniki vsebin in storitev pa ne poskrbijo za njihovo zaščito in jih izpostavljajo vsebinam, ki zanje niso primerne. Zato v točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si letos ob dnevu varne rabe interneta 2023 opozarjajo na plati interneta, kjer so otroci izpostavljeni vsebinam in se jih spodbuja v početja, za katera niso zreli. To ima lahko slab vpliv na njihov razvoj in pušča posledice tudi v odrasli dobi.

Osrednji dogodek ob dnevu varne rabe interneta 2023 bo pogovor o neprimernih vsebinah in njihovem vplivu na mladostnike, ki ga bo organiziral Safe.si.

(vir: safe.si)

 

(Skupno 60 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 
 
 
 
 
 
Dostopnost