Mirno morje 2018

V soboto, 15. septembra 2018, smo se za en teden odpravili na morje, kjer se  udeležujemo projekta Mirno morje.

Organizator mednarodnega projekta »MIRNO MORJE«, ki poteka že  od leta 1993, je  nevladna organizacija Friedensflotte iz Avstrije.  Je najuspešnejši socialno-pedagoški projekt v Evropi za otroke in mladostnike. V začetku je bil namenjen otrokom iz socialno ogroženih okolij, otroških in mladinskih domov ter ustanov za otroke z motnjami v telesnem in duševnem razvoju, zadnja leta pa se v projekt vključuje tudi nadarjene otroke, ki pomagajo ostalim otrokom razvijati socialne veščine in se z njimi v popoldanskem času družiti pri različnih aktivnostih (športnih, ustvarjalnih, kulturnih, družabnih, . . .).

Letos bodo jadrnice v okviru projekta zaplule že 23-tič. Na enotedenskem jadranju v Dalmaciji se bodo na 97 jadrnicah zbrali otroci in mladostniki iz različnih organizacij, ustanov in centrov. Pod enotno zastavo miru na jadrnicah plujejo otroci in mladostniki iz Avstrije, Nemčije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine,  Slovenije, ….   Na enotedenskem jadranju  se sklepajo nova poznanstva in prijateljstva.

Iz Slovenije prihaja okoli 130 udeležencev iz osnovnih šol, šol s prilagojenim programom, zavodov in društev. Vseh udeležencev Mirnega morja pa je okoli 1000. Jadrnice izplujejo iz različnih marin, naša bo izpluje iz marine Kaštela pri Splitu. Na dogovorjenih lokacijah na Jadranskem morju se jadrnice srečajo in kasneje tudi skupaj plujejo po morju. V popoldanskem času pa se v različnih marinah, kjer zasidrani prenočimo, udeleženci medsebojno družijo pri različnih aktivnostih.

Denar za izvedbo projekta je krit iz sponzorskih sredstev, za kar se vsem sponzorjem najlepše zahvaljujemo.

V organizaciji Mirnega morja se po izboru učiteljskega zbora in dogovorjenih kriterijev, projekta tokrat udeležujejo tri devetošolke. Čast zastopat našo šolo v tem projektu so dobile Glorija Capl, Katja Kokalj in Larisa Mihailović. Naša doživetja bomo zapisovali in jih objavljali na spletni strani šole.

Glorija, Katja in Larisa ter mentor Stojan Lukman

(Skupno 192 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 
 
 
 
 
 
Dostopnost