21. 2. 2022 – Spremembe na področju samotestiranja in karanten

Spoštovani starši,

z dne 21. 2. 2022 je stopil v veljavo nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19.

Za področje vzgoje in izobraževanja sta poglavitni naslednji novosti:

  • opušča se ugotavljanje izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni in testirani
  • za učence in zaposlene se ukinja samotestiranje v šolah

V veljavi pa še vedno ostajajo drugi ukrepi, ki so potrebni za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19:

  • higienski (umivanje in razkuževanje rok, zračenje prostorov)
  • vzdrževanje varnostne razdalje
  • uporaba zaščitne maske tipa II ali IIR, maske FFP2 ali FFP3 (za učence in zaposlene v vseh zaprtih javnih krajih oz. prostorih (razen za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti in pri pouku športa), zunaj pa, če ni mogoče zagotoviti1,5 m razdalje)
  • ohranjanje t. i. mehurčkov

Prav tako so prenehali veljati odloki o napotitvah v karanteno ob visoko rizičnih kontaktih (VRK), v primeru potrjene okužbe pa učenci ostanejo v izolaciji.

V primeru, da učenec razvije simptome, značilne za COVID-19, o tem obvesti pediatra oz. osebnega zdravnika, skladno z obstoječo prakso, ki poda nadaljnje informacije.

Če zdravnik napoti otroka na testiranje in je izvid testa pozitiven, ta dobi navodila za zdravljenje in izolacijo od izbranega zdravnika, starši pa o pozitivnem izvidu obvestijo šolo. Šola nato obvesti starše oddelka/skupine o pojavu okužbe s SARS-CoV-2.

Pomembno je, da v obdobju 14 dni od zadnjega tesnega stika z okuženo osebo s covid-19 pozorno spremljate otrokovo zdravstveno stanje, v primeru kakršnih koli simptomov pa učenec do potrditvenega testa ostane doma. NIJZ o karantenah in visoko rizičnih kontaktih ne obvešča več.

Vse dobro in veliko zdravja

vodstvo šole

(Skupno 97 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 
 
 
 
 
 
Dostopnost