Noč branja 2023

Pa smo jo dočakali. Noč branja. Po »covidnih« letih smo na naši šoli ponovno izvedli NOČ BRANJA, katere namen je doživeti branje kot dogodek, razvijati veselje do branja, kreativnost ob in po branju ter seveda  nagraditi pridne bralce naše šole.

»Vstopnico« za zanimiv dogodek v nočnih urah so si učenci od 7.- 9. razreda zagotovili tako, da so preteklo šolsko leto prebrali knjige za bralno značko, učenci  6. razredov pa so morali prebrati do konca koledarskega leta vsaj dve knjigi.

NOČ BRANJA smo pričeli v petek,6. 1. 2023, ob 17.00. Po uvodnem nagovoru ge. knjižničarke, so se učenci, razdeljeni v skupine, udeležili štirih različnih delavnic. V eni izmed njih, ki jo je vodila učiteljica Jasna Antolinc,  so si učenci izdelali zanimiva knjižna kazala. V delavnici učiteljice Barbara Papa so razgibali svoje možgančke, reševali miselne igre in se lotili ustvarjalnega pisanja, tokrat poezije. Najboljše je učiteljica »sladko« nagradila.

Pravo romantično vzdušje je vladalo v delavnici, ki smo jo poimenovali Gibalnica. Učiteljica Maruša Stanovnik je učencem prebrala pravljico, ki so jo učenci poslušali leže, na blazinah. Pa  naj še kdo reče, da so pravljice samo za »tamale«. V tej skupini so učenci tudi malce potelovadili. Izvedli so vaje, ki jih lahko delamo leže in krepijo hrbtne mišice.

Super, da imamo v naši sredini tudi učiteljico, ki govori portugalsko. To je učiteljica Monika Biderman. V njeni delavnici je bilo zelo živahhno. Učenci so spoznali nekaj osnovnih besed portugalskega jezika . Nekateri so v eni uri  tako napredovali, da so se našemu sobotnemu gostu predstavili kar v njegovem maternem jeziku.

Večerjo, slastne pice, nam je pripravil naš kuhar Janez Urnaut. V poznih nočnih urah smo se ponovno zbrali vsi udeleženci na »literarnem večeru«. Knjižničarka  je predstavila biografijo Marcosa Tavaresa z naslovom Legenda, osmošolke pa so dogajanje popestrile s prebranimi odlomki iz omenjene knjige. Tako smo se tudi dobro pripravili na obisk našega sobotnega gosta Marcosa Tavaresa, ki je v letih aktivnega igranja nogometa postal legenda NK Maribor.

V poznih večernih urah je sledilo druženju ob toplem čaju in slastnih piškotih, ki so jih učenci in  njihovi domači spekli  posebej za to priložnost. V jedilnici se je z lepo dekoracijo in s prižganimi svečkami ustvarilo prav posebno vzdušje.

Čajanka se je hitro prevesila čez polnoč. Učenci so se na hitro umili, pripravili ležišča, bralne lučke in knjige. Učiteljice smo ugasnile luči in…. No, nekateri so brali, spet drugi pa so si imeli še tooooliko za povedati…

Zaradi neprespane noči je bilo v soboto seveda kar težko vstati učencem in učiteljicam, ampak bili smo motivirani, saj nas je je s svojim obiskom počastil že omenjeni gost – Marcos Tavares. Nekateri učenci so se gostu predstavili kar portugalščini, mu postavljali vprašanja, uživali v  njegovih odgovorih in celo zaplesali sambo, ki so se je devetošolci naučili v poznih večernih urah v šolski avli pod vodstvom učiteljice Maruše Stanovnik. Marcos pa nam je pokazal korake sambe, ki jo sam pleše in obožuje.  

Sledila je podelitev priznanj udeležencem noči branja in zahvala učiteljicam, ki so sodelovale pri izvedbi noči branja.

Bogati za novo, prijetno izkušnjo, smo se poslovili in odšli vsak svojo pot.

Pred slovesom  so učenci zapisali še svoje vtise, ki si jih lahko preberete tukaj.

Zapisala: knjižničarka Darja Lorenčič Lašič

(Skupno 562 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 
 
 
 
 
 
Dostopnost