Prešernov dan – prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku

8. februarja praznujemo slovenski kulturni praznik – Prešernov dan. Na ta dan je leta 1849 umrl naš največji pesnik France Prešeren. V času svojega ustvarjanja se je boril za slovenski jezik, za svoj narod in za našo kulturo, ki je zelo bogata, ne glede na to, da se je dolgo časa le ustno prenašala iz roda v rod. V svojih pesmih je izražal tudi misel, da imamo Slovenci pravico do svobode in samostojnosti, zato je Zdravljica upravičeno postala slovenska himna. Umetnost in kultura sta vplivali, da smo v tem času kot majhen narod uspeli ohraniti jezik in svojo identiteto. Brez slovenske pesmi in besede ne bi bilo slovenske države.

V torek, 7. 2. 2023, smo na naši šoli obeležili slovenski kulturni praznik, Prešernov dan. Prireditev je potekala v dveh delih – za razredno in predmetno stopnjo. Pričela se je s slovensko himno, nato pa smo se spomnili, zakaj sta slovenski kulturni praznik in France Prešeren tako zelo pomembna za nas Slovence.

Z nami so bili tudi improvizatorji Kulturnega društva Pekre – Limbuš, ki so pod vodstvom mentorice ekipe Mini pok Mojce Frim za učence razredne in predmetne stopnje pripravili improvizacijski predstavi na temo Franceta Prešerna ter učence tako seznanili z improvizacijo, obliko gledališkega ustvarjanja brez vnaprej napisanega scenarija.

Program so s priredbami Prešernovih pesmi popestrili učenci in učenke OPZ in MPZ pod vodstvom g. Gorana Marića ter učenci, ki so pevski zbor spremljali na različnih glasbilih.

Zapisala: Barbara Papa

(Skupno 715 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 
 
 
 
 
 
Dostopnost