Še zadnje dejanje v okviru projekta Erasmus+: Debating as a new approach to learning

Konec septembra se je 7 učencev odpravilo na petdnevno izmenjavo učencev v Milano, kjer je potekalo srečanje predstavnikov vseh šol, ki so sodelovale v projektu Erasmus+: Debating as a new approach to learning.

V tem projektu je sodelovalo 5 šol iz 5 držav in sicer Slovenije, Litve, Finske, Italije in Španije. Iz Španije in Slovenije sta sodelovali osnovni šoli, iz ostalih treh pa srednje šole.

Projekt je trajal tri leta, zato so se do sedaj med nekaterimi učenci že spletne prijateljske vezi. Takoj je bilo opaziti veselje ob ponovnem srečanju.

V prejšnjih izmenjavah so se učenci učili tehnik debatiranja, učitelji pa so sodelovali in pripravili priročnika: Intruducing debate in the curriculum (Uvedba debate v učni načrt), tako za osnovno kot srednjo šolo ter spletni priročnik za učence za učenje skozi debato, ki je bil sedaj v Milanu predstavljen in izdan.

Celoten program je bil dobro načrtovan ter popolnoma zapolnjen. Trije dopoldnevi so bili namenjeni debatnim delavnicam in preizkušanju izdanega priročnika, dva popoldneva pa raziskovanju oz. ogledu mesta Busta Arsizia in Milana.

Predzadnji dan smo bili vključeni v predstavitev priročnika, kasneje pa smo se države predstavile s tradicionalno hrano, čemur je sledil prost večer za druženje in ples.

Učenci so znova dokazali sposobnosti širšega razmišljanja v angleškem jeziku. Četudi so se sprva delavnice zdele nekoliko težke, je najbrž ravno to pripeljalo do cilja – pripraviti učence do širšega in globljega razmišljanja tudi pri temah, ki še jim niso tako znane.

Kljub napornemu urniku, s(m)o vsi imeli veliko energije, ohranili nasmeške na obrazih, stkali nove vezi in pridobili ogromno izkušenj.

Zapisala: Tamara Štiftar

(Visited 254 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost