Tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk in praznovanje dneva slovenske hrane bo potekal v petek, 17. novembra 2023. Letošnja osrednja tema je kruh, ki ga bomo povezovali z žiti in z izdelki iz žit. Tako je izbran letošnji slogan »Kruh za zajtrk – super dan!«.

Vir: https://generacija.splet.arnes.si/2018/11/26/slovenski-tradicionalni-zajtrk-2/

 Najboljši zajtrk je tisti iz lokalnih sestavin

 

 

 

 

 

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk prinaša dve osnovni sporočili. Poudarja pomen sestavljanja jedilnikov iz lokalnimi sestavinami in pomen rednega zajtrkovanja.

Že od prve izvedbe Tradicionalnega slovenskega zajtrka naprej je ves čas v ospredju in najbolj izpostavljeno poreklo živil, ki morajo biti pridelana in predelana v Sloveniji. Prav je, da poznamo prednosti hrane, ki je bila pridelana v bližini in nima za seboj na stotine ali celo tisoče prevoženih kilometrov.

Zakaj je lokalna hrana pomembna?

Tradicionalna živila so se v lokalnem okolju razvila iz potreb in danih možnosti, torej podnebja, zemlje in drugih dejavnikov, zato je ravno lokalna hrana najprimernejša za posamezno okolje. Njene ključne prednosti so, da živila najhitreje in po najkrajši poti pridejo do potrošnikov, manj obremenjujejo okolje ter imajo višjo biološko vrednost, saj so pobrana ob svoji optimalni zrelosti.

Z roko v roki s tradicijo

Tradicionalni slovenski zajtrk ni zajtrk, ki so si ga pripravljali naši predniki v etnološkem smislu, kljub vsemu pa so vsa uporabljena živila oziroma sestavine, torej kruh, maslo, med, mleko in jabolko, tradicionalne in so jih naši predniki v preteklosti uživali kot tradicionalne tudi v etnološkem smislu.

Na jedilnik za mesec november smo vključili veliko tradicionalnih jedi, ki so jih pripravljali in poznali naši predniki ne samo za zajtrk, tudi malico in kosilo. Želeli bi si, da te jedi ne gredo v pozabo. Slovenija ima bogato gastronomsko dediščino. Leta 2021 je Slovenija postala tudi Evropska gastronomska regija in na to bi morali biti bolj ponosni.

V sklopu projekta Tradicionalnega  slovenskega  zajtrka bomo pripravili okusen zajtrk z tradicionalnimi živili lokalnega izvora. V času poteka zajtrka ali v kakšnem drugem terminu si posamezni razredi izberejo po svoji izbiri in presoji glede na starost učencev posamezne dejavnosti.

Pripravila sem predstavitev z vsebinami, ki se nanašajo na osrednjo temo kruha , žita in izdelkov iz žit, na temo zdravega prehranjevanja, kmetijstva, živilstva, čebelarstva, ipd.

V avli šole bomo pripravili tudi razstavo na temo letošnjega praznika slovenske hrane.

Na letošnjem plakatu Tradicionalnega slovenskega zajtrka je ilustracija Bogata in uboga sestra, ustvarjena izpod rok ilustratorke gospe Ančke Gošnik Godec. Vsebina pravljice Bogata in uboga sestra je odlično izhodišče za pogovor z otroki o revščini v preteklosti in danes, o odnosu med bogatimi in revnimi, o dostopnosti hrane danes in v preteklosti. In nenazadnje o kulturi prehranjevanja in ravnanju s hrano.

Preživite lep dan namenjen slovenski hrani!

https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/dogajanje-ob-letosnjem-tradicionalnem-slovenskem-zajtrku/

 

Zbrala in pripravila: Julijana Kovač, univ. dipl. ing. živ. teh.

Organizatorica šolske prehrane

November 2023

 

(Visited 123 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost